Depressie

Herken je symptomen van deze stoornis ?

Belangrijkste kenmerken depressie: Lees over de klachten

Voel jij je al een tijd somber en zit je niet lekker in je vel? Kun je niet meer echt genieten van het leven? Voel je weinig interesse in de mensen en dingen om je heen?

Dan ben je waarschijnlijk in een depressie beland. Je bent echt niet de enige met deze gevoelens en gelukkig is er goede hulp voor handen.
Lees in deze blog meer over de hoofdkenmerken van een depressie en wat je kunt doen om weer gelukkiger te worden.

Een dip of een depressie?

Iedereen voelt zich weleens somber en heeft dan geen zin in de dagelijkse bezigheden van het leven. Dat is heel normaal en gaat vanzelf weer over. Maar als je klachten langer dan twee weken aanhouden, heb je toch echt een depressie.
Als je sombere stemming, door een onderliggende oorzaak, alleen maar toeneemt, is het belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt om een zwaardere depressie te voorkomen.
Depressie is een aandoening die je stemming en gevoelens diep raken. Jong of oud, iedereen kan er last van krijgen. Maar liefst 19% van de Nederlandse bevolking heeft in zijn leven een depressie gehad. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt door goede hulp binnen drie maanden.

Oorzaken van een depressie

Het ontwikkelen van een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht herken je een van de ondergenoemde problemen:

Erfelijke aanleg

Genetisch ben je gevoelig voor een depressie. Serotonine, dopamine en norepinefrine spelen hierbij een rol. Deze stoffen beïnvloeden je stemming, denkpatronen en organen, zoals je darmfunctie en spierspanning.

Sociale- en omgevingsfactoren

Het wegvallen van sociale steun of het verlies van een dierbare.

Negatieve ervaring

Een gebeurtenis (in het verleden) zorgt ervoor dat je heel negatief over jezelf denkt. Je kunt je hierdoor erg waardeloos voelen. Het kan zijn dat je een trauma nog niet goed begrijpt en het daardoor niet kunt loslaten.

Hormonale ontregeling

Een ontregeling in je hormoonhuishouding maakt je kwetsbaarder voor een depressie.

Hoofdkenmerken van depressie

Als je een depressie hebt, geniet je minder van leuke momenten. Momenten waar je voorheen wel van genoot. Het plezier in het leven raakt (steeds verder) zoek.
Bij een depressie heb je altijd last van:

  • Een neerslachtige stemming
  • Verlies van interesse en vreugde

Depressieve klachten, ook wel de hoofdkenmerken van depressie genoemd, zijn niet altijd zo goed te herkennen. Dit komt namelijk omdat veel klachten ook van iets anders kunnen komen.
In ieder geval vijf van deze hoofdkenmerken spelen een rol bij je depressie:

  • Verandering in gewicht (veel of juist heel weinig eten)
  • Spierpijn en hoofdpijn
  • Slecht slapen, slapeloosheid of juist heel veel slapen
  • Je extreem onrustig voelen (moeite met stilzitten)
  • Gebrek aan energie (lusteloos en vermoeid)
  • Zeer prikkelbaar
  • Veel schuldgevoel
  • Weinig zelfwaardering
  • Moeite met concentreren en keuzes maken
  • Extreem veel piekeren
  • Geen behoefte aan intimiteit
  • Ingetogen stemming
  • Denken aan de dood of zelfdoding

Behandelen van een depressie

Gelukkig kan je depressie goed behandeld worden. Omdat de wachttijden bij GGZ-behandelaren tegenwoordig erg hoog zijn, zeker acht weken, bieden wij psychische hulp online zonder wachttijden.
Als je vastloopt in het leven wil je graag zo snel mogelijk geholpen worden. Jouw problemen zijn onze zorg en bij ons ben je direct aan de beurt.

Om van je depressieklachten (hoofdkenmerken van depressie) af te komen bieden we je onderstaande mogelijkheden.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

In deze behandeling draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Als jij je gedachten en gedrag verandert, zal je humeur volgen.
Je leert dus een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan waarmee jouw leven weer de moeite waard wordt.

Psychodynamische therapie (PDT)

Bij deze therapie wordt het verleden erbij gehaald en wordt dieper op de oorzaak van symptomen ingegaan. Inzicht en genezing worden in deze therapie verkregen als je begrijpt wat de oorzaak van je psychische problemen is. Samen met je therapeut ga je op zoek naar antwoorden op vragen. Hierdoor ontstaat een groot zelfinzicht.

Geneesmiddelen

Tijdens therapie kan er, ter ondersteuning van het proces, een verlichtend geneesmiddel worden voorgeschreven. Meestal is dit een medicijn dat de serotoninespiegels (SSRI’s) in je hersenen verhoogt. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, emotie en zelfvertrouwen.

Vragen over depressie of hoofdkenmerken?

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 12 30 57 87 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten