Dwangstoornis

Herken je symptomen van deze stoornis ?

Dwangstoornis en begeleiding

Voel jij een sterke behoefte om bepaalde acties op een speciale manier uit te voeren?
Moet je bepaalde acties van jezelf uitvoeren, ook als ze zinloos zijn?

Dan heb je last van een dwangstoornis. Lees in deze blog meer over dwang, de voorbeelden en oorzaken van een dwangstoornis en de begeleiding ervoor.

Wat is een dwangstoornis?

Een dwangstoornis, ook wel Obsessive Compulsive Disorder (OCD), is een psychiatrische diagnose. Met deze stoornis wil je bepaalde rituelen uitvoeren en voel jij je uiterst ongemakkelijk als dat niet kan.
Als je OCD hebt, kan een willekeurige gedachte snel uitgroeien tot een zeer geloofwaardige gedachte. Gevoelsmatig moet je van jezelf specifieke handelingen uitvoeren om ongemak te voorkomen, hoewel de handelingen juist het ongemak zijn en veel tijd en energie kosten. Je hebt veel moeite om gedachten, gevoelens en acties mentaal los te laten. Je gehoorzaamt je dwang, blijft steken in details en principes, zonder dat deze een praktische functie vervullen. Begeleiding bij je dwangstoornis is dan echt nodig.

Dwangstoornis: voorbeelden van handelingen

Er zijn veel dwanghandelingen te noemen, maar veel voorkomende alledaagse voorbeelden zijn:

  • Meerdere keren lichtschakelaars aan- en uitschakelen
  • Jezelf onnodig vaak wassen
  • Je bed steeds opnieuw moeten opmaken
  • Controleren of het fornuis uit is voordat je je huis verlaat
  • Overbodig checken van het op slot zitten van deuren
  • Onnodig controleren of kranen dicht zijn

Dwangstoornis: voorbeelden van gedachten

Ook kan het voorkomen dat gedachten je levensvreugde in de weg zitten bij een dwangstoornis. Zo kan het zijn dat je je steeds voorstelt dat je een andere seksuele geaardheid hebt, hoewel je gelukkig getrouwd bent met een hetero man of vrouw.
Of je fantaseert dwangmatig over geweld. Dat je iemand in je naaste omgeving voor je idee wilt schaden, terwijl dat in realiteit onzin is.

Een nieuwe gedachte die de eerste gedachte verdooft, biedt meestal slechts tijdelijk verlichting, omdat het oproepen van die nieuwe gedachte vaak weer een ander ritueel creëert.
Gelukkig kun je tegenwoordig goede begeleiding krijgen bij je dwangstoornis.

Waar wordt een dwangstoornis door veroorzaakt?

Net als bij vrijwel elke geestesziekte, kent een dwangstoornis ook niet één aanwijsbare oorzaak. Naast een genetische oorzaak, kunnen omgevingsfactoren, als (op)groei-omstandigheden en gebeurtenissen, ook medeveroorzakers zijn.
Sommige psychiaters zijn van mening dat het evenwicht tussen dopamine en serotonine dwangimpulsen activeert. Een teveel aan dopamine en te weinig serotonine lijken te leiden tot een te gedetailleerde focus en onaangename fantasieën.

Begeleiding bij een dwangstoornis met therapie

Bij een dwangstoornis moet het gedrag in het hier en nu drastisch worden veranderd. In de cognitieve gedragstherapie,  zijn vele technieken mogelijk. Wel wordt een actieve houding van je verwacht en het uitvoeren van huiswerk om je gedrag ook daadwerkelijk te veranderen.

Zo kun je een opdracht krijgen om je gedachten en gevoelens op te schrijven om te zien welke situaties de ergste symptomen veroorzaken. Ondanks het gevoel van ongemak, leer je in de therapie om de dwang met je wil te weerstaan (verslaan) en te zien wat er dan gebeurt (blootstelling). Samen met je psycholoog ga je ook rationeel onderzoeken welke gedachten en rituelen echt realistisch zijn of een praktische functie vervullen.

Medicatie voor dwangstoornis begeleiding

Ter ondersteuning van de therapie kan je leven wat aangenamer gemaakt worden met serotonine heropnameremmers (SSRI’s). Hiermee wordt het niveau van serotonine in jouw hersenen verhoogd. Het maakt je zorgelozer en flexibeler in de omgang, waardoor er minder snel behoefte is aan controle.

In ernstige gevallen kunnen antipsychotica een uitkomst zijn, maar deze sterke medicatie kan wel bijwerkingen hebben.

Vragen over dwangstoornis

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 12 30 57 87 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten