ADHD: Hoe omgaan met emoties?
Heb je moeite om je te concentreren op je werkzaamheden of hobby’s? Voel je een onbedwingbare energie waardoor je moeite hebt met stilzitten? Doe je dingen zonder er vooraf goed over na te denken?
Waarschijnlijk heb je dan ADHD. Lees in deze blog meer over wat het is; de kenmerken en oorzaken van ADHD en wat je kunt doen om met de emoties van ADHD om te gaan.
Wat is ADHD?
ADHD, ook wel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een aandachttekortstoornis met hyperactiviteit. Dit laatste is een groot verschil met ADD, waarin de hyperactieve component ontbreekt.
ADHD is een medische aandoening, omdat mensen die dit hebben een andere hersenactiviteit hebben. Een hersenactiviteit die de concentratie beïnvloedt.
De hyperactieve aandachtstoornis komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Op latere leeftijd is de stoornis moeilijker te herkennen, omdat je leert omgaan met de symptomen.
Met ADHD heb je een hoog energieniveau en kun je veel bereiken in iets waarover je gepassioneerd bent. Alleen is het vaak wel nodig om je hoge energieniveau te kanaliseren en goed met je ADHD-emoties om te gaan, zodat jij je ook goed op je passie kunt concentreren.
Wat zijn de kenmerken (emoties) bij ADHD?
Sommige mensen met ADHD hebben alleen last van een teveel aan energie, terwijl anderen minder druk zijn, maar juist meer moeite hebben om zich te concentreren. Ook beide kenmerken komen bij één persoon voor. De kenmerken bij ADHD verschillen dus sterk per persoon.
De meest voorkomende ADHD-kenmerken zijn:
Aandachtsproblemen
- Snel afgeleid zijn en taken niet afmaken
- Weinig overzicht hebben
- Alleen geconcentreerd zijn bij voor jou boeiende zaken
- Moeite met luisteren
- Chaotisch en vaak spullen kwijt zijn
- Vergeetachtig
- Hyperactiviteit
- Rusteloosheid
- Veel en druk praten
- Moeite met stilzitten
- Veel willen bewegen
- Slecht kunnen ontspannen
- Veel en fanatiek sporten
Impulsiviteit
- Ongeduldig zijn
- Zeggen wat je denkt
- Anderen snel onderbreken
- Snel nieuwe relaties/banen aangaan en verbreken
- Impulsaankopen
- Vreetbuien (omdat je niet met je ADHD-emoties kunt omgaan)
Waar wordt ADHD door veroorzaakt?
De voornaamste oorzaak van ADHD is toch wel het genetische component. De hyperactieve aandachtstoornis is namelijk voor maar liefst 75% erfelijk. Dus als je vader, moeder, broer of zus het heeft, is de kans dat jij het hebt, ook groot.
Ook is het risico op ADHD groter als je moeder tijdens de zwangerschap gerookt heeft of wanneer er sprake was van bevallingscomplicaties en een laag geboortegewicht.
ADHD en omgaan met emoties: Behandelmogelijkheden
Helaas is ADHD niet te genezen. Met gerichte therapie en medicatie kunnen de klachten bij ADHD wel worden verlicht en kun je leren omgaan met emoties bij je ADHD.
Medicatie bij ADHD
Er zijn speciale medicijnen die de symptomen van ADHD verminderen. Je voelt je er rustiger van en kunt je daardoor beter concentreren. Ook triggeren ze je om tot actie over te gaan. Twee op de drie mensen met ADHD hebben baat bij medicatie.
Bekende medicijnen bij ADHD zijn:
- Ritalin
- Concerta
- Medikinet
- Equasym
- Kinecteen
ADHD en cognitieve gedragstherapie (CGT)
Bij ADHD is er vaak sprake van comorbiditeit zoals: angststoornissen, depressies en een negatief zelfbeeld. Het is belangrijk dat andere psychische klachten worden voorkomen.
CGT richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen. Gedachten en gedrag die problemen veroorzaken worden samen met de therapeut geïdentificeerd. Je leert zo beter omgaan met je ADHD.
We garanderen hulp binnen 24 uur.
Vragen over ADHD
Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.
Wij hebben momenteel een wachtlijst van 16-18 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 45 95 48 60 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.