Paniekstoornis

Herken je symptomen van deze stoornis ?

Paniekstoornis en therapie

Word jij meerdere keren per maand overvallen door een uiterst onaangenaam gevoel?

Voel jij je dan ontzettend angstig zonder dat daar duidelijke redenen voor zijn? Ontwijk je situaties die deze angst veroorzaken?

Dan is de kans groot dat je een paniekstoornis hebt. Lees in deze blog meer over wat het is, de symptomen en oorzaken van een paniekstoornis en de therapie ervoor.

Wat is een paniekstoornis?

Een paniekaanval, ook wel angstaanval, is een plotseling opkomend angstgevoel dat gepaard gaat met lichamelijk ongemak. Veelal tezamen met gevoelens van onwerkelijkheid over jezelf en je omgeving. Je voelt gevaar, terwijl je feitelijk niet in gevaar bent. Vanuit de vecht- of vluchtfunctie, die we allemaal hebben, ga je sneller ademen om meer zuurstof binnen te krijgen. Je hart klopt sneller om meer bloed naar je spieren te pompen, zodat je in staat bent om daadwerkelijk te vluchten of te vechten.

Dit voelt vervelend en is voor de situatie volkomen onnodig. Met goede therapie voor je paniekstoornis leer je anders omgaan met dit soort situaties

Wat zijn de symptomen van een paniekstoornis?

De symptomen van een paniekaanval zijn vaak een combinatie van het fysieke en mentale.
Voorbeelden van lichamelijke symptomen zijn:

  • Veranderende ademhaling (hyperventilatie)
  • Duizeligheid (misselijkheid)
  • Verhoogde hartslag
  • Zweten
  • Rillingen
  • Druk op de borst

De mentale symptomen kenmerken een aanval van sterke angst. Je kunt bang zijn dat je gek wordt of zelfs dat je gaat sterven.

Waardoor wordt een paniekstoornis veroorzaakt?

Een paniekaanval komt voor zonder duidelijke redenen van gevaar. Paniekaanvallen kunnen een symptoom zijn van verschillende ziekten en problemen, zoals hartaandoeningen of ontwenningsverschijnselen. Ook kunnen ze optreden als gevolg van drugsgebruik en een teveel aan cafeïne.
Een andere belangrijke trigger is overmatig veel stress op het werk of in je privéleven.

Therapie voor paniekstoornis

Vooral cognitieve gedragstherapie, blijkt uiterst effectief te zijn bij een paniekstoornis. In deze therapie leer je je manier van denken radicaal te veranderen. Je leert hoe jij je emoties kunt beïnvloeden om zo van je paniekangst af te komen.

Jouw denkpatronen, die leiden tot paniekangst, worden in de therapie uitgedaagd en het gedrag dat dit veroorzaakt leer je veranderen. Hoe de therapie er in de praktijk uitziet, verschilt van geval tot geval, maar een belangrijk onderdeel van de behandeling is om je bloot te stellen aan situaties die paniekangst veroorzaken.

Tijdens de therapie voor je paniekstoornis kunnen antidepressiva voorgeschreven worden. Dit kan een waardevolle ondersteuning zijn.

Vragen over paniekstoornis

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 12 30 57 87 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten