Sociale fobie

Herken je symptomen van deze stoornis ?

Sociale fobie overwinnen

Vermijd je sociale situaties waarin je het risico loopt om geobserveerd te worden?
Of ben je in specifieke sociale situaties bang voor een vervelende afloop?

Dan kan het goed zijn dat je een sociale fobie hebt. Lees in deze blog meer over wat het is, de symptomen en oorzaken van een sociale fobie en wat je kunt doen om een sociale fobie te overwinnen.

Wat is een sociale fobie?

Het is vrij normaal als je wat schaamte of onzekerheid voelt bij het ontmoeten van andere mensen. Met een sociale fobie, ook wel Social Anxiety Disorder (SAD), wordt een ontmoeting voor jou zo pijnlijk dat je bloost, beeft en het liefst wegvlucht. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer een dergelijke situatie het liefst vermijdt.

Bij een sociale fobie voel je een sterke angst. Je maakt je zorgen dat je iets gênants zal doen of aan anderen laat zien dat je nerveus bent. Eigenlijk weet je wel dat deze angst overdreven is, maar ondanks dat de reële risico’s nihil zijn, heb je toch moeite om jezelf te kalmeren. In goede therapie leer jij je sociale fobie overwinnen.

Wanneer heb je een sociale fobie?

De situatie voorafgaand aan een gebeurtenis bepaalt waar je wel of niet een sociale fobie voor hebt ontwikkeld. Dit kunnen ontmoetingen zijn, maar ook het presenteren voor een groep of op een podium staan. Door sociale angsten vermijd je een of meerdere specifieke situaties.

De lichamelijke ongemakken die je bij een sociale fobie kunt krijgen zijn:

  • Veel zweten
  • Hartkloppingen
  • Braken
  • Diarree

Het niet overwinnen van je sociale fobie kan leiden tot een sociaal isolement. In het begin voorkom je ongemak, maar je leven wordt steeds ingewikkelder omdat je jezelf beperkt.

Waar wordt je sociale fobie door veroorzaakt?

Vaak ligt er een vervelende gebeurtenis aan je sociale fobie ten grondslag. Waarschijnlijk ben je in het verleden blootgesteld aan een bijzonder moeilijke sociale gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen. Misschien ben je als kind uitgelachen of bespot, door bijvoorbeeld je klasgenoten of je ouders.

Tot op zekere hoogte lijkt een sociale fobie ook erfelijk te zijn. Het is alleen wel moeilijk te duiden waarom de ene persoon wel een sociale fobie ontwikkelt en een ander niet.

Is een sociale fobie te overwinnen?

Cognitieve gedragstherapie, in combinatie met medicatie, is effectief gebleken in het verlichten van of zelfs overwinnen van je sociale fobie. In deze therapievorm worden negatieve, automatische gedachten en fantasieën, die achter je angst schuilgaan, geïdentificeerd. Vervolgens ga je samen met je therapeut na of deze gedachten waar zijn.

Het kan goed zijn dat je oefeningen meekrijgt. Oefeningen waarbij je moeilijke sociale situaties moet aangaan en nieuwe technieken uitprobeert. Hierbij kun je denken aan het meer aandacht hebben voor je omgeving en minder voor jezelf of een andere manier van de situatie interpreteren. Zo leer je steeds beter je sociale fobie overwinnen.

Medicatie voor sociale fobie

Voor het overwinnen van een sociale fobie worden dezelfde medicijnen voorgeschreven als bij een depressie en dwangstoornis. Dit zijn de serotonine heropnameremmers (SSRI’s). Hiermee wordt het niveau van serotonine in jouw hersenen verhoogd. Het maakt je zorgelozer en flexibeler in de omgang en leidt tot een sterke vermindering van je symptomen. Een voorbeeld hiervan is Sertraline.

Soms wordt ook Inderal (Propranolol) voorgeschreven, een bètablokker die de adrenalinewaarden verlaagd om de symptomen van een sociale fobie te verminderen.

Vragen over sociale fobie

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 12 30 57 87 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten