Angst en stress

Herken je symptomen van deze stoornis ?

Angst: symptomen en stoornissen

Heb jij last van aanhoudende stress? Kun jij je niet meer goed concentreren op je werk en je dagelijkse bezigheden?

Waarschijnlijk heb je dan een angststoornis ontwikkeld. Maar liefs een op de vijf Nederlanders heeft er last van. Gelukkig is er goede hulp voor handen. Lees in deze blog over angst en stress, de verschillende angststoornissen en symptomen en hoe je voor een angststoornis behandeld kunt worden.

Angst: Een natuurlijke emotie

Angst is een gezonde basisemotie. Het helpt je te reageren bij dreigend gevaar. Je lichaam raakt in een staat van paraatheid om te vechten of vluchten. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling en je bloeddruk gaan omhoog en ook je spieren spannen zich aan.

Iedereen kent dit gevoel wel. Het helpt je in een gevaarlijke situatie en is een natuurlijke reactie. Voor het leveren van een prestatie kan wat gezonde angst of stress zelfs goed zijn voor de focus. Maar als je voortdurend angst voelt in situaties die geen direct gevaar opleveren, kun je een angststoornis ontwikkelen.

Bij een angststoornis gaat het om serieuze angst- en stresssymptomen. Symptomen die je kwaliteit van leven ernstig aantasten. Vaak gaat dit gepaard met veel piekeren en het vermijden van doodgewone situaties.

Diverse angststoornissen door angst

Je hoeft je niet te schamen voor een angststoornis. De psyche van de mens is kwetsbaar en het kan iedereen overkomen.
Hieronder geven we de meest voorkomende angststoornissen weer.

Paniekstoornis

Bij deze stoornis word je met grote regelmaat plotseling overvallen door een angst of een intens ellendig gevoel. De paniek kan enkele minuten tot een half uur aanhouden. Je kunt het gevoel krijgen dat je gek wordt en volledig de controle verliest.

Straatvrees

Als je straatvrees, ook wel agorafobie, hebt, ben je bang om je vertrouwde omgeving te verlaten en openbare plekken te bezoeken. Bijvoorbeeld omdat je bang bent om in verlegenheid te worden gebracht of dat je niet meer terug naar huis kan.

Sociale fobie

Met deze fobie ben je erg bang dat andere mensen je niet aardig vinden. Ook ben je bang om kritiek te krijgen of gepest te worden. Sociale contacten en sociale bezigheden ga je daarom liever uit de weg.

Piekerstoornis

Bij deze stoornis ben je constant overbezorgd. Je piekert veel en voelt je altijd gespannen en zenuwachtig.

Dwangstoornis

Als je bepaalde gedachten of handelingen steeds moet herhalen van jezelf, spreken we van een dwangstoornis. Het niet kunnen uitvoeren van een handeling leidt dan vaak tot angst en stress. Smetvrees is een bekende dwangstoornis.

Hypochondrie

Bij deze stoornis ben je continu bang dat je een ernstige ziekte hebt. Gewone lichamelijke klachten worden gezien als bevestiging dat er iets flink mis is.

Dysmorfofobie

Je hebt bij deze fobie last van gedachten over je uiterlijk die niet of nauwelijks te stoppen zijn. Je vindt iets lelijk en overdrijft dit enorm.

Komt een stoornis of fobie je bekend voor? Het is goed te behandelen.

Symptomen bij een angststoornis

Afhankelijk van je angststoornis kun je algemene klachten hebben of angst- en stressklachten in specifieke situaties. Waarschijnlijk herken je wel een of meerdere van onderstaande symptomen.

Bij een angststoornis kunnen de volgende klachten een rol spelen:

• Hoofdpijn
• Buikpijn
• Slaapproblemen
• Geen trek
• Concentratieproblemen
• Bange voorgevoelens
• Bezorgdheid
• Prikkelbaarheid
• Nervositeit
• Spanning en onrust
• Angst voor de angst

Blijf er niet te lang mee zitten en vraag op tijd hulp, voordat een depressie (link naar blog ‘Wat is een depressie? De hoofdkenmerken’) of alcoholprobleem op de loer licht.

Behandeling van een angststoornis

De behandeling die het meest wordt ingezet bij angststoornissen is cognitieve gedragstherapie (CGT). In deze behandeling draait het om het identificeren en corrigeren van je denkpatronen. Gedachten beïnvloeden je gevoel en als je je anders gaat voelen ga je je ook anders gedragen. Als jij je gedachten en gedrag verandert, zal je angst langzaamaan verdwijnen.

Je leert dus een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan zodat jouw leven weer de moeite waard wordt.

Vragen over angst (stress) of een angststoornis?

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw angst- of stresssituatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 12 30 57 87 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten