ADD/ADHD

Herken je symptomen van deze stoornis ?

ADD in het dagelijks leven 

Vind je het moeilijk om je volledig en langdurig te richten op een taak? Word je snel afgeleid door beweging en omgevingsgeluid? Heb je vaak last van een voortdurende gedachtestroom?

Dan bestaat er een kans dat je ADD hebt. ADD kan je behoorlijk in de weg zitten in het dagelijks leven. Lees in deze blog meer over hoe het je kan beïnvloeden, wat de kenmerken van ADD zijn, hoe het wordt veroorzaakt en hoe het te behandelen is.

Hoe beïnvloedt ADD je dagelijkse leven?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder en is een aangeboren aandoening. Met ADD heb je last van een aandachtstekortstoornis en concentratieproblemen. Dit kan zorgen voor depressieangststoornissen en slechte school- en werkprestaties.

ADD wordt ook wel het overwegend onoplettend type genoemd en is het subtype van ADHD, het hyperactieve en impulsieve type. Met ADD heb je moeite met aandacht bij zaken houden, terwijl mensen met ADHD behoefte hebben om heel actief te zijn en impulsieve besluiten te nemen. ADD heeft niet de hyperactieve component die mensen met ADHD wel hebben.

Wat zijn de kenmerken van ADD?

ADD is moeilijk te testen. Om ADD bij jou vast te kunnen stellen moet je in ieder geval zes maanden lang aan minimaal vijf van onderstaande criteria voldoen:

 1. Weinig letten op details
 2. Concentratieproblemen bij taken of spelactiviteiten
 3. Problemen met het organiseren van taken en activiteiten
 4. Dingen verliezen die nodig zijn voor de uitvoering van taken
 5. Vermijden of twijfelen aan taken die een lange inspanning vereisen
 6. Indruk wekken niet te luisteren als je wordt aangesproken
 7. Makkelijk worden afgeleid (door visuele- of audio-indrukken)
 8. Vergeetachtigheid bij dagelijkse activiteiten

Deze vijf of meer kenmerken van ADD dienen ook al voor je twaalfde te zijn voorgekomen, treden op in twee of meerdere omgevingen en staan los van een psychotische ziekte of andere psychiatrische diagnose. Als dit alles het geval is en het beeld klopt bij je leeftijd, dan kun je ervan uitgaan dat je ADD ervaart in het dagelijks leven.

Kenmerkend bij ADD is ook dat je van het ene onafgemaakte project naar het andere gaat en het lastig vindt om iets af te maken.

Waar wordt ADD door veroorzaakt?

Door een afwijking in de werking van neurotransmitters, worden dopamine en noradrenaline onvoldoende aangemaakt. Door een tekort aan deze hormonen, worden er onvoldoende signalen aan de hersenen doorgegeven. Informatie wordt minder efficiënt geregistreerd. Het deel van de hersenen dat betrokken is bij functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing wordt hierdoor minder aangesproken.

ADD heeft voor 75% een erfelijke oorzaak.

Hoe is ADD in het dagelijks leven te behandelen?

De diagnose ADD heb je je hele leven. Met de juiste therapie, hulpmiddelen en mogelijke medicatie kun je er goed mee leven en functioneren.

De behandeling van ADD kan door:

 • Aanpassing van school of werkomgeving
 • Psychotherapie (PT)
  Bij PT wordt dieper op de oorzaak van symptomen ingegaan, je verleden speelt daarbij een grote rol. De gedachte achter deze therapie is dat psychische problemen door een gebeurtenis veroorzaakt worden en inzicht en genezing komt als men begrijpt wat de oorzaak was.

We garanderen hulp binnen 24 uur.

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
  Deze therapie richt zich op het aanleren van een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen bij ADD in het dagelijks leven. Gedachten en gedrag die problemen veroorzaken worden samen met de therapeut geïdentificeerd.

We garanderen hulp binnen 24 uur.

 • Medicatie ter ondersteuning van therapie zoals Ritalin, Concerta, Medikinet, Efexor en Strattera.

Vragen over add

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 45 95 48 60 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten