Chronische pijn

Herken je symptomen van deze stoornis ?

Leven met chronische pijn

Voel je, door een ziekte of op een bepaalde plek, pijn in je lichaam die maar niet overgaat? Pijn die langer dan zes maanden aanhoudt en je dagelijks leven beïnvloedt?

Dan leef je waarschijnlijk al een leven met chronische pijn. Lees in deze blog meer over wat deze pijn is, de symptomen en oorzaken van chronische pijn en wat je kunt doen om ermee om te gaan.

Wat is chronische pijn?

Het voelen van pijn is noodzakelijk om te overleven. Een pijnsignaal dwingt je om rustiger aan te doen en vooral geen grenzen te overschrijden. Ook geeft het je lichaam de tijd om te genezen wanneer het ergens overbelast of beschadigd is. Pijn geeft dus een waardevolle boodschap aan je hersenen, in belang van je lichaam.

Bij chronische pijn ervaar je continu pijn in je leven door een letsel, infectie of ziekte. Ook als het helemaal niet zo ernstig meer is of zelfs al voor een groot deel verholpen is. Dit komt door een verkeerde beoordeling van je hersenen, die de ernst ervan nog steeds overschatten. De aanhoudende pijn tast je welzijn, functioneren en kwaliteit van leven aan.

Je hebt last van chronische pijn als je voortdurende of terugkomende pijn in je leven hebt die langer duurt dan een normale genezingsperiode.

Wat zijn de symptomen van chronische pijn?

De symptomen van chronische pijn verschillen van mens tot mens, van onaangenaam tot volledig invaliderend. Het kan in de loop van de dag verergeren of toenemen als je beweegt.

Veel gehoorde klachten van chronische pijn zijn:

  • Scherpe of stekende pijn
  • Brandend gevoel
  • Doffe spierpijn
  • Gevoelig of pijnlijk bij aanraking

Wat zijn de oorzaken van chronische pijn?

Je lichaam produceert opioïde receptoren, zij gaan een verbinding aan met  onder andere endorfines en dragen zo bij aan het verminderen van pijn. Als je een hoge pijngevoeligheid hebt, oftewel leidt aan chronische pijn, maakt je lichaam minder opioïden receptoren dan gemiddeld aan. Het gevolg is dat je lichaam de pijn niet goed kan opvangen, omdat deze boodschap de zenuwcellen niet bereikt. Het gevolg hiervan is leven met chronische pijn.

Jouw interpreteren en evalueren speelt een grote rol bij het ervaren van pijn. Delen van de hersenen die het meest geavanceerde denken verklaren zijn gekoppeld aan veel  opioïden receptoren die op hun beurt pijnstillende signalen het lichaam in sturen. Dit verklaart dat je op zekere hoogte je pijn kunt verlichten door je bewustzijn te trainen.

Is chronische pijn te behandelen met medicijnen?

In de fysieke gezondheidszorg gebeurt behandeling voor chronische pijn vaak met pijnstillende medicatie. Het gevaar is dat deze medicatie verslavend kan worden.

Het medicijn Naltrexon, een niet verslavend medicijn, kan ervoor zorgen dat de eigen pijnstillende stoffen een beter effect hebben in je lichaam. Dit kan een positief effect hebben op verschillende ziektetoestanden, waaronder de chronische pijn in je leven.

Beter leven met chronische pijn door therapie

Omdat de ervaring van pijn voor een deel te wijten is aan onze gedachten en emoties, is chronische pijn ook te behandelen met cognitieve gedragstherapie (CGT) en Acceptance and Commitment therapie (ACT).

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Deze therapie richt zich op het verleggen van je focus en het realiseren dat je zelf de macht hebt om ervaringen te beïnvloeden. Dit zorgt voor betere omstandigheden om met pijn om te gaan en minder de houding aan te nemen van het passieve slachtoffer. Je leert in deze therapie een nieuwe, meer gezonde manier van denken en handelen aan in je leven om zo beter met je chronische pijn om te kunnen gaan. Pijnbeheerstechnieken zullen hierbij aan bod komen. 

Acceptance and Commitment therapie (ACT)

Bij deze therapie gaan we de kwaliteit van je leven met chronische pijn verbeteren, zodat je pijnervaring minder ruimte krijgt. De focus komt hierbij sterk te liggen op het accepteren van onvermijdelijk lijden en heeft veel elementen van mindfulness.
Deze therapie biedt Mindler ook aan en is goed te combineren met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Voor beide therapievormen garanderen wij hulp binnen 24 uur.

Vragen over chronische pijn

Heb jij naar aanleiding van deze informatie nog vragen voor ons of wil je weten wat wij in jouw situatie kunnen betekenen? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op.

Wij hebben momenteel een wachtlijst van 8-12 weken. Voor vragen kunt u mailen naar [email protected] of bellen met 06 45 95 48 60 Er wordt getracht uw mail- of app bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Op dit moment vindt de behandeling uitsluitend online plaats.
Indien u een mail of een appbericht stuurt wordt u zo snel mogelijk teruggebeld of bericht.

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten